maanantai 18. maaliskuuta 2019

Gluteenitonta piirakkaa paahdetuista juureksista 👌

Joskus minulla tulee suorastaan himo kikhernejauhoon. Silloin pika-apu on kikherneomeletti, joka on yksi lempiruuistani sen ravinteikkuuden, helppouden ja muunneltavuuden ansiosta. TĂ€ytteeksi voi laittaa ihan mitĂ€ milloinkin mielii. YleensĂ€ vĂ€liin pÀÀsee tofua, jotain tuoretta, kuten tomaattia ja salaattia ja hyvÀÀ kastiketta. 

Nyt on kuitenkin kyse piirakasta. TĂ€llainen siitĂ€ tuli 🙂

Ensin paahdoin uunissa juustohöylÀllÀ viipaloidut porkkanat ja punajuuret sekÀ viipaloidun sipulin, jotka oli erikseen pyöritelty öljyssÀ. Laitoin porkkanat omalle puolelle peltiÀ ja sipuli-punajuuret omalle puolelle. PÀÀlle ripottelin suolaa. 200-asteisessa uunissa ne paahtuivat pehmeiksi noin vartissa.

Taikina on helppo, kun muistaa varata aikaa sen tekemiseen. Sekoitus itsessÀÀn ei kauaa kestĂ€, mutta sen pitÀÀ levĂ€tĂ€ jÀÀkaapissa 20-30 minuuttia ennen esipaistamista. LevittĂ€minen vuokaan on vĂ€hĂ€n haastavaa, mutta olen kastelluin kĂ€sin sen aina saanut suhteellisen kivuttomasti vuoan pohjalle 😀 Sitten sitĂ€ pitÀÀ esipaistaa leivinpaperilla peitettynĂ€ 175 asteessa 20 minuuttia. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen vasta pÀÀsee tĂ€yttĂ€mishommiin!

TÀmÀ on siitÀkin kiva piirakka, ettei siinÀ tarvita kovin monia eri aineksia. Pohja ja tÀytteen liemi tehdÀÀn molemmat kikhernejauhoista ja ksantaanista. Mielikuvitus on vain rajana, mitÀ muuta keksii laittaa. TÀssÀ tÀmÀnkertaisen variaation ohje.

Gluteeniton kasvispiirakka

Pohja:
150 g kikhernejauhoja
1/4 tl ksantaania
75 g tummansinistÀ Keiju-margariinia
ripaus suolaa
5 rkl kylmÀÀ vettÀ

Sekoita kuivat aineet keskenÀÀn ja möyhennÀ margariini sekaan haarukalla. LisÀÀ vettÀ niin, ettÀ saat tavallista piirakkataikina kosteamman taikinan. Muotoile palloksi, kÀÀri kelmuun ja laita jÀÀkaappiin puoleksi tunniksi.

TĂ€yte:
3 porkkanaa juustohöylÀllÀ pitkiksi siivuiksi viipaloituina
3 punajuurta myös höylÀttyinÀ
2 isoa sipulia viipaloituina
öljyÀ ja ripaus suolaa

Sekoita porkkanaviipaleet, öljyÀ ja ripaus suolaa ja kumoa ne leivinpaperilla pÀÀllystetyn pellin toiselle laidalle. Sitten sekoita punajuuret ja sipulit kulhossa öljyn ja suolan kanssa ja kumoa ne pellin toiselle puolelle. Paahda 175-200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes ovat pehmenneet ja saaneet reunoille hieman vÀriÀ.

Ota taikina jÀÀkaapista ja kelmusta ja painele se vedellÀ kostutetuin kÀsin piirakkavuokaan. PeitÀ leivinpaperilla ja esipaista 175 asteessa 20 minuuttia.
Tee tÀllÀ vÀlin tÀyteliemi.

TĂ€yteliemi:
50 g kikhernejauhoja
ripaus ksantaania
2,5 dl kasvimaitoa
ripaus suolaa, muskottipÀhkinÀÀ ja mustapippuria
1 tl kuivattua basilikaa
1/4 tl nestesavua

Sekoita kaikki ainekset keskenÀÀn.

TĂ€ytĂ€ pohja. Asettele porkkana- ja punajuuriviipaleet pohjalle ja kaada liemi pÀÀlle. SitĂ€ on aika paljon, ei kannata pelĂ€styĂ€ 🙂

Piirakan pÀÀlle:
75 g vegesalaattijuustokuutioita
muutama rkl kurpitsansiemeniÀ

LisÀÀ nÀmÀ piirakan pÀÀlle ja paista uunissa vielÀ 25-30 minuuttia. Tarjoa hieman jÀÀhtyneenÀ tai kylmÀnÀ.

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti